Neolaia Θέμα | Έχει δικαίωμα η Δημοκρατική Πολιτεία να εκδικείται;

Που οδηγεί η κλιμάκωση της κρατικής βίας έναντι της αντισυστημικής βίας;

Η βάναυση κακοποίηση των τεσσάρων συλληφθέντων της διπλής ληστείας του Βελβεντού Κοζάνης από τις αρχές φέρνει την κυβέρνηση, ευρύτερα την πολιτική ηγεσία, αλλά και την κοινωνία, πρόσωπο με πρόσωπο με τις ευθύνες τους. Η δημοκρατία για να είναι λειτουργική και αποτελεσματική πρέπει να αποδεικνύει τις διαφορές της με τους πολέμιούς της και, επίσης, να τους αντιμετωπίζει με ίδια μέτρα και ίδια σταθμά από όποια πλευρά κι αν προέρχονται.

Τέσσερεις γνώμες για τις αντοχές της δημοκρατίας μας, αλλά και τα όρια αντιμετώπισης όσων διαφωνούν ιδεολογικά με τη σημερινή – περισσότερη ή λιγότερο πειστική – ή και οποιαδήποτε άλλη έκφανσής του εξετάζουν το φαινόμενο, με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα κακοποίησης και διαπόμπευσης των τεσσάρων νεαρών της προηγούμενης εβδομάδας:

Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής Λονδίνου

Φοβού τους προστάτες της Δημοκρατίας

H Δημοκρατία έχει, ή τουλάχιστον πρέπει να έχει, τόσο ισχυρά ερείσματα που δεν φοβάται, ή δεν πρέπει να φοβάται, τους αντιπάλους της ούτε καν αυτούς που έχουν διακηρυγμένο σκοπό την κατάλυσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαγόρευση που επιβλήθηκε το 1977 στις ΗΠΑ, όπου ο Δήμος της πόλης Σκόκιε στο Ιλινόις στο εκεί ναζιστικό κόμμα απαγόρευσε να οργανώσει πορεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναίρεσε την απόφαση αυτή στο όνομα του αμερικανικού συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία του λόγου.

Στη Χώρα μας η Δημοκρατία απειλείται, όχι από τους φανερούς εχθρούς της, αλλά από όσους συχνά εμφανίζονται ως προστάτες της. Δυστυχώς, δεν ασθενούν οι θεσμοί, αλλά οι άνθρωποι που τους υπηρετούν. Δημοκρατία δεν είναι απλώς να ψηφίζεις στην κάλπη. Δημοκρατία δεν είναι η πείνα, δεν είναι η εξαθλίωση, η προπαγάνδα, η διάλυση του κράτους πρόνοιας, των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία. Δημοκρατία είναι η άσκηση εξουσίας από το Λαό και για το Λαό.

Κατερίνα Μαμώλη, Ψυχολόγος Πολιτική Επιστήμονας

Δεν εξαφανίζονται τα προβλήματα με Photoshop

«Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να εξαφανίσουν τα προβλήματα τους με Photoshop», Διεθνής Αμνηστία 4/2/2013.

Η επικοινωνιακή φιέστα σύλληψης των τεσσάρων της Κοζάνης, η ταπεινωτική μεταχείριση τους ως ιδεολογικών εχθρών προς «εξόντωση» και η δημοσιοποίηση των «ρετουσαρισμένων» φωτογραφιών τους, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η «αφήγηση» είναι η εξής: «Καλύπτω αυτό που έχω κάνει, τόσο ώστε να δεις, αυτό που πρέπει να δεις αλλά και να μη δεις». Ωμή επίδειξη ισχύος και ενίσχυσης των συντηρητικών και αυταρχικών αντανακλαστικών της κοινωνίας μέσω του κυβερνητικού δόγματος «Νόμος και Τάξη», για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.

Η στρατηγική της έντασης με πρωταγωνιστή τον Ν. Δένδια μαρτυρά την περαιτέρω «αυταρχικοποίηση» της εξουσίας, εκτός του πλαισίου της συνταγματικής μονιμότητας. Επικίνδυνη στρατηγική, η οποία νομιμοποιεί την ακροδεξιά ατζέντα, προωθεί τη βία και την περαιτέρω υποτίμηση της χώρας από ευρωπαϊκό σε βαλκανικό κράτος όσον αφορά τα δημοκρατικά, κοινωνικά, πολιτικά, εργασιακά και εν τέλει ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.

Μαριλένα Φλέσσα, Νομικός Περιβάλλοντος – Διεθνολόγος

Η αντιφατική μας δημοκρατία(;)

Μια φωτογραφία με τα βάναυσα κακοποιημένα πρόσωπα τεσσάρων νεαρών υπόπτων για ληστεία και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κάνει το γύρο του διαδικτύου. Η εικόνα δημοσιεύεται συνειδητά και εν γνώσει του κου Δένδια, υπουργού δημοκρατικής κυβέρνησης ευρωπαϊκού κράτους.

Είδηση αντιφατική. Σε ποιά δημοκρατία η αστυνομία έχει την εξουσιοδότηση να δικάζει; Και ποιος υπουργός θα είχε λόγο, εάν δεν πρόκειται για επίδειξη δύναμης, να δημοσιεύσει τέτοιες εικόνες ντροπής; Ταυτόχρονα, στο δημόσιο λόγο γίνεται συνεχής επίκληση αρχών τάξης και νομιμότητας. Εξίσου αντιφατικό, καθώς επιβεβαιώνεται πως «ό,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι ήδη καταδικασμένο να αποτύχει».

Πλείστες αναλύσεις των ΜΜΕ για το ψυχολογικό υπόβαθρο των υπόπτων, κριτική ακόμη και στην αστική καταβολή μερικών εξ’ αυτών, χωρίς να ψηλαφίζεται έστω η ουσία: Εάν η δημοκρατία ορίζεται και νοηματοδοτείται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτούς που παρεκκλίνουν των νόμων της, σε μια κοινωνία που ο δήμιος αποτελεί -τελευταίως- τον ακρογωνιαίο λίθο της, τότε, τί πολίτευμα έχουμε;

Κωνσταντίνος Πλιάτσικας, Φοιτητής Οικονομικών Παν. Πειραιά

Διακριτοί και σεβαστοί ρόλοι

Σε μία δημοκρατία, οι ρόλοι των οργάνων της οφείλουν να είναι διακριτοί και να γίνονται σεβαστοί από τα μέλη της. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται, αλλοιώνεται η μορφή της, παίρνοντας μία πιο απολυταρχική χροιά!

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα αστυνομικής βίας, που καταγγέλλουν οι συλληφθέντες-κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους «πυρήνες της φωτιάς», συναντάμε το πλέον κλασικό παράδειγμα κατάχρησης εξουσίας: Ο υπεράνθρωπος αστυνομικός, ο οποίος είναι υπεύθυνος – σύμφωνα πάντα με το «αόρατο Σύνταγμα της φασίζουσας Δημοκρατίας» – για τη σύλληψη, την δίκη και την εφαρμογή της τιμωρίας ενός πολίτη.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την αναίσχυντη δήλωση-επίθεση Δένδια σε δικαστικούς, επειδή δεν προφυλάκισαν συλληφθέντες «τρομοκράτες», σύμφωνα με τον υπουργό ακόμη και χωρίς στοιχεία, άλλο ένα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τη μορφή του πολιτεύματος, το οποίο έχει η χώρα. Γιατί ακόμα και αν σύμφωνα με την πολιτεία, κάποιοι έχουν ως σκοπό την αποσταθεροποίησή της, εκείνη δεν δικαιούται να εκδικείται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;