Βάσεις 2013 | Τι δείχνει το σχέδιο Αθηνά;

Τι σημαίνει για τις βάσεις 2013, οι ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο Αθηνά;

Ως γνωστόν οι βάσεις καθορίζονται από τρεις παράγοντες:

  • Θέσεις εισακτέων
  • Επιδόσεις υποψηφίων
  • Ζήτηση των θέσεων 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η συγχώνευση τμημάτων θα μειώσει τις θέσεις των εισακτέων. Αυτό θα επέφερε άνοδο των βάσεων, ωστόσο τα τμήματα που συγχωνεύονται, επί τω πλείστον είχαν κενές θέσεις. Οπότε στα χαμηλόβαθμα τμήματα δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές, από τη σκοπιά του αριθμού των εισακτέων.

Στα τμήματα με μεγαλύτερη βάση τώρα, ο αριθμός των εισακτέων δεν αναμένεται να μεταβληθεί αισθητά, οπότε θα κριθούν τα πάντα από τις επιδόσεις και τη ζήτηση (στη θεωρητική κατεύθυνση ας πούμε, αναμένεται τα παιδαγωγικά να σημειώσουν μειωμένη ζήτηση και άνοδος της ζήτησης στις σχολές ψυχολογίας). Αν μειωθούν πάντως, δεν θα ευθύνεται το σχέδιο Αθηνά

Αυτό που ίσως να επηρεάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι το πως θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός Οικονομική Κρίση – Έλλειψη Τμημάτων στην Επαρχεία. Τι θα επιλέξουν δηλαδή να κάνουν οι υποψήφιοι για τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που κατάγονται από τα Επτάνησα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στη Λαμία. Αυτό θα φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων, που ίσως μάλιστα να οδηγήσει και σε πτώση της βάσης, οπότε και πλήρη εξισορρόπηση της κατάστασης στις προ – σχεδίου Αθηνά βάσεις.

Περισσότερες εκτιμήσεις θα μπορέσουμε να κάνουμε με βεβαιότητα όταν (και άμα) εφαρμοστεί το σχέδιο Αθηνά. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;