Neolaia Θέμα | Τι σηματοδοτούν τα γεγονότα επιθέσεων και ωμής βίας

Πολιτικοί από όλα τα κόμματα επιχειρούν να εντοπίσουν τις αιτίες

Τη στιγμή που η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε καταστάσεις ανομίας, άλλοτε δικαίως και άλλοτε κατά υπερβολικό τρόπο, εκδηλώνεται ταυτόχρονα ένα νέο κύμα βίας με αποκορύφωμα τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου των επιθέσεων σε δημοσιογράφους σε συγγενικό σπίτι του κυβερνητικού εκπροσώπου και στα γραφεία της ΝΔ. Ζήτημα στο δημόσιο διάλογο αποτελεί η γνησιότητα της πηγή της ως πολιτικής βίας και, φυσικά, ο κίνδυνος γενίκευσής της.

Για τα παραπάνω αρθρώνουν την τεκμηριωμένη γνώμη τους πολιτικά στελέχη της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Μαρία Λοτσάρη, Μέλος Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Στέλεχος ΝΔ

Καλωσόρισαν στο δημοκρατικό τόξο ακόμα κι όσοι καθυστέρησαν…

Η δημοκρατία και οι ιδέες δεν μπορούν να χτυπηθούν από την τρομοκρατία και τις σφαίρες σκοτεινών κύκλων αποσταθεροποίησης. Δεν μπορούν να χτυπηθούν από κύκλους που προσπαθούν να πλήξουν ένα ήδη τραυματισμένο κράτος που βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και δίνει μεγάλη μάχη ανάκαμψης.

Με τις σφαίρες των τρομοκρατών κατά ενός πολιτικού κόμματος, δημοσιογράφων αλλά και έμμεσα ολόκληρου του ελληνικού λαού, γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού και αποπροσανατολισμού των Ελλήνων που ήδη αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα είναι καταδικαστέα. Δεν στοχεύουν πουθενά αλλού, παρά στο να διευκολύνουν την πολιτική εκμετάλλευση από αντιπολιτευόμενα κόμματα και σχηματισμούς.

Η Πολιτεία όμως είναι θωρακισμένη! Και το απολύτως θετικό είναι ότι τα δημοκρατικά αντανακλαστικά πολιτικού συστήματος και κοινωνίας λειτουργούν. Αυτό φάνηκε  ξεκάθαρα από τη συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας εναντία στη βία των πρόσφατων γεγονότων, έστω κι αν κάποιοι προσήλθαν με καθυστέρηση στον κόσμο της λογικής και των χωρίς προϋποθέσεις δημοκρατικών αντιλήψεων.

Ελένη Αυλωνίτου, Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου, Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Ρωτήστε τη ΝΔ…

Τα πρόσφατα γεγονότα βίας σηματοδοτούν τη φυσική κατάληξη της επιλογής διαδοχικών κυβερνήσεων της ΝΔ να αφήνουν τους πραγματικούς τρομοκράτες να αλωνίζουν, ώστε να κατηγορούν την αντιπολίτευση για τρομοκρατία όταν πάνε να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα.

Είδαμε επί δεκαετίες κυβερνήσεις της ΝΔ να μην μπορούν να πιάσουν τη 17Ν αλλά να τη χρησιμοποιούν για να διαβάλλουν το ΠΑΣΟΚ, ώσπου τελικά μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να την εξαρθρώσει. Είδαμε τη δεύτερη γενιά τρομοκρατών να εμφανίζεται επί κυβέρνησης ΝΔ και έπρεπε πάλι να έρθει  κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για να συλληφθεί ο Μαζιώτης και οι «Πυρήνες της φωτιάς». Μετά μόλις βγήκε η ΝΔ ο Μαζιώτης διέφυγε πάλι. Λίγους μήνες αργότερα κάποιος πυροβολεί με καλάσνικοφ τα γραφεία της ΝΔ σε στυλ Μαζιώτη (θυμηθείτε την επίθεση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία). Δεν λέω βέβαια ότι ο Μαζιώτης είναι Νεοδημοκράτης, όταν χρειάζονται όμως οι Νεοδημοκράτες πρόφαση να χτυπήσουν την Αριστερά, τσουπ νάτος! Βέβαια ο κ. Δένδιας ζει ακόμα στο 1990, τώρα μόλις έμαθε ότι κάποιοι αναρχοδιάφοροι κατέλαβαν τη Βίλλα Αμαλία και έσπευσε με καθυστέρηση 22 ετών να τους αποβάλλει. Φαντάζομαι γύρω στο 2034 να προλάβει να ασχοληθεί και με τον Μαζιώτη.

Φυσικά όλοι καταδικάζουμε τις πράξεις βίας του προηγούμενου Σαββατοκύριακού, υποθέτω όμως ότι θα αναμείνουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν δούμε και τη σύλληψη των δραστών.

Θόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Προσοχή στη ρητορική που δυναμώνει το μίσος…

Ξαναήρθαν στο νου μνήμες από την περίοδο, που αυτόκλητοι “τιμωροί”, υποδυόμενοι ταυτοχρόνως τον εισαγγελέα, τον δικαστή και τον δήμιο, κατηγορούσαν, αποφάσιζαν ποινή θανάτου και την εκτελούσαν, για όποιον επέλεγαν χωρίς καν δικαίωμα απολογίας, κατοχυρωμένο από το σύστημα που οι ίδιοι κατάγγειλαν ως … καταπιεστικό!

Αυτός είναι ο ολοκληρωτισμός της τρομοκρατίας. Η πιο βάναυση καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα του μεγαλύτερου, του δικαιώματος στην ζωή. Χωρίς έλεγχο, χωρίς θεσμικά αντίβαρα, με περιφρόνηση κανόνων, διαδικασιών, αρχών. Με μίσος για τις ανοιχτές κοινωνίες, τον διάλογο, την αντίθετη άποψη.

Δυστυχώς, πολλοί με την ρητορική τους δυναμώνουν αυτό το μίσος. Όταν μιλούν για «προδότες», «κυβέρνηση Τσολάκογλου» και «κατοχή», οδηγούν κάποιους -χωρίς να το επιθυμούν- στη βία, νομιμοποιώντας την «αντίσταση στην κατοχή»…

Χρειαζόμαστε συστράτευση δυνάμεων του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου, στην αντιμετώπιση της βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, προς όποιον και αν στρέφεται. Χωρίς μισόλογα, επεξηγήσεις, συμψηφισμούς. Γιατί η τρομοκρατία είναι ολοκληρωτισμός. Και πρέπει να ηττηθεί!

Χρόνης Διαμαντόπουλος, Δημοσιογράφος – Επικεφαλής  Νέων της ΔΗΜΑΡ

Δημοκρατικό μέτωπο κατά της βίας

Ανησυχούν ιδιαίτερα τα τελευταία περιστατικά βίας, θεωρώ ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατίας.  Μετά τις καταλήψεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και κτιρίων, ήρθαν τα γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων και τώρα τρομοκρατικές επιθέσεις  σε κομματικά γραφεία.

Είναι απερίφραστη η καταδίκη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Τέτοιες  επιθέσεις στρέφονται κατά της κοινωνίας, της δημοκρατίας και προσβάλλουν την ελευθερία άποψης. Η βία είναι φασισμός.  Ήρθε η στιγμή, συνολικά το πολιτικό σύστημα και όλος ο προοδευτικός δημοκρατικός κόσμος να υψώσει ένα τείχος απέναντι στα φαινόμενα βίας που τελευταία γενικεύονται. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δημοκρατικό πολιτικό μέτωπο απομόνωσης εκείνων που τρομοκρατούν.

Η γενιά μου και γενικότερα  οι νέοι μπορούν να σώσουν το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με τον Ίων Δραγούμη, «καθένας πρέπει να ξέρει ότι σ’ αυτόν έλαχε να σώσει το έθνος του, έτσι, θα προσπαθήσουν πολλοί και θα το σώσει, όποιος μπορέσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;