Οι αποφάσεις-εξπρές για τα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Λουκέτα με συνοπτικές διαδικασίες σκοπεύει να βάλει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε χτες από τον κ. Αρβανιτόπουλο στη Βουλή.

Το πολυσυζητημένο σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες των σχολών τόσο για ακαδημαϊκούς όσο και -ή κυρίως για- οικονομικούς λόγους. Παράλληλα το εγχείρημα έχει έναν «αέρα εξπρές» καθώς οποιαδήποτε κίνηση θα πραγματοποιείται με συνοπτικές διαδικασίες εντός δύο μηνών.

Οι λόγοι για τους οποίους το υπουργείο θα προχωρά σε μία τέτοια απόφαση έχουν να κάνουν με τις εξής αιτίες:

-Όταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα ΑΕΙ ή τις σχολές ή τα τμήματα που λειτουργούν.

-Όταν επιβάλλεται από το δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχο μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή σε ένα ΑΕΙ ή μια σχολή ή ένα τμήμα.

-Όταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ή σχολών ή τμήματος δεν δικαιολογείται επιστημονικά και αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία.

-Όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στη διαδικασία, ο υπουργός Παιδείας πριν από την υποβολή της πρότασης υποβάλλει ερώτημα συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση καθώς και από το Συμβούλιο των οικείων ιδρυμάτων, έπειτα από διατύπωση γνώμης των Συγκλήτων αυτών.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τα ιδρύματα δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η προθεσμία θα παρατείνεται για 7 ημέρες.
Από το υπουργείο Παιδείας θα υπάρξει μέριμνα για τα θέματα που θα προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, όπως η κατανομή φοιτητών και προσωπικού, η ισοτιμία παλαιών και νέων πτυχίων κ.ά.

Κατά τα λοιπά, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή χθες το απόγευμα υπάρχουν αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου». Οι βασικότερες από αυτές είναι ότι οι πρυτάνεις θα εξαντλήσουν τη θητεία τους, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Διοίκησης σε όλα τα ΑΕΙ.

Για τα ιδρύματα στα οποία η θητεία των πρυτάνεων λήγει στις 31 Αυγούστου, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου. Κατά τα λοιπά, δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε περιπτώσεις άγονης εκλογικής διαδικασίας, ενώ οι κοσμήτορες των σχολών θα εκλέγονται από τους καθηγητές και τους λέκτορες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;