6 Τρόποι για να Αυξήσετε την Αυτοεκτίμηση σας!

Νιώθετε πως η αυτοπεποίθησή σας έχει πέσει σε χειμερία νάρκη με τις αρκούδες; Πριν αφήσετε μια ακόμη στιγμή να γλιστρήσει μακριά σας, κάντε ένα βήμα μπροστά στην άνοιξη, χωρίς να περιμένετε για το ξεπάγωμα.

Εδώ είναι 6 τρόποι για να δώσετε μια ώθηση στον αυτοσεβασμό σας:

1. Αναγνωρίστε τις ανασφάλειες σας. Τι σας κάνει να νιώθετε άβολα ή να ντρέπεστε; Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την εμφάνιση ακμής, να εκφράζετε τη λύπη σας στους φίλους σας ή ένα τραυματικό παρελθόν ή μια αρνητική εμπειρία. Αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι. Ό, τι σας κάνει να αισθάνεστε ανάξιοι, ντροπή, εντοπίστε το, δώστε ένα όνομα σε αυτά, και γράψτε τα σε ένα χαρτί. Μπορείτε μετά να σκίσετε το χαρτί ώστε να σπάσετε αυτές τις ανασφάλειες και να κάνετε το πρώτο σας βήμα για να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο θετικά.

2. Αναγνωρίστε και αγκαλιάστε τα θετικά χαρακτηριστικά σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα θετικά και δυνατά σας στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των δεξιοτήτων, εμπειριών, φυσικών και κοινωνικών σας πόρων, ταλέντων σας, και οτιδήποτε άλλο που σας κάνει να αισθανάστε καλά με τον εαυτό σας. Προσθέστε στη λίστα, επίσης τους επαίνους που σας

έχουν δοθεί. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας όλα τα θετικά σας στοιχεία, είναι ένας σίγουρος τρόπος να αυξήσετε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση στον εαυτό σας. Κάθε φορά που κοιτάτε το χαμόγελό σας σκέφτεστε κάθε ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά που έχετε ορίσει!

3. Να είστε ευγνώμονες για αυτό που έχετε. Πολλές φορές, στη ρίζα της ανασφάλειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης είναι ένα συναίσθημα, το αίσθημα ευγνωμοσύνης, που δεν είναι αρκετά αναπτυγμένο. Με την αναγνώριση και την εκτίμηση του τι έχετε, μπορεί να καταπολεμηθεί η αίσθηση του να είστε ανελλιπής και ανικανοποίητοι. Βρίσκοντας την εσωτερική σας γαλήνη, θα κάνετε θαύματα στην αύξηση της αυτοεκτίμησής σας.

4. Νιώστε ότι είστε ικανοί. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως όλα τα προβλήματα που προκύπτουν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Αμφισβητείτε τις ικανότητες σας; Αναλάβετε μια νέα πρόκληση και αποδείξτε στον εαυτό σας πως μπορείτε! Δώστε προσοχή σε κάθε επίτευγμα σας ανεξάρτητα από το πόσο μικρή εξέλιξη είχατε ή, ακόμα καλύτερα, να έχετε ένα σημειωματάριο και να καταγράφετε κάθε επίτευμα σας. Δώστε στον εαυτό σας επιπρόσθετη ανταμοιβή, όταν απαιτείται σημαντική προσπάθεια.

5. Μείνετε θετικοί, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε έτσι. Αποφύγετε την αυτολύπηση ή τον οίκτο των άλλων. Ποτέ μην αφήνετε τους άλλους να σας κάνουν να αισθάνεστε κατώτεροι – μπορούν να το κάνουν μόνο αν τους αφήσετε. Αν δείξετε αποστροφή και μειώσετε τον εαυτό σας, οι άλλοι θα κάνουν και θα πιστεύουν το ίδιο. Αντ ‘αυτού, μιλήστε θετικά για τον εαυτό σας, για το μέλλον σας, και για την πρόοδό σας. Μην φοβάστε να προβάλλετε τις δυνάμεις και τις ικανότητές σας στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσετε αυτές τις ιδέες στο μυαλό σας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξή σας σε μια θετική κατεύθυνση.

6. Κοιτάξτε τον εαυτό σας σε ένα μεγάλο καθρέφτη και χαμογελάστε. Επιλέξτε πέντε πράγματα που που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Μπορείτε να επιλέξετε πέντε πράγματα που βλέπετε στην εμφάνισή σας, όπως: τα μάτια, τα χείλη, τα μαλλιά, τα νύχια, τα πόδια, τα πόδια, δάχτυλα, ή το χαμόγελο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τα πράγματα που σχετίζονται με το στυλ σας, όπως: η κόμμωση, τα ρούχα, η στάση, τα παπούτσια, ή κοσμήματα . Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε τα στοιχεία που προέρχονται από το εσωτερικό σας, όπως: τη λάμψη σας, το πνεύμα, την ενέργεια, ή τη καλοσύνη. Αντιμετωπίζετε πρόβλημα; Ρωτήστε κάποιον που έχει σημασία για σας να αναφέρει πέντε θετικά πράγματα για τον εαυτό σας. Δοκιμάστε αυτό κάθε μέρα για μια εβδομάδα και δείτε την αυτοεκτίμηση σας να αυξάνεται!

Καλή Επιτυχία!!!

Βαλέρια Κιλαμπέρια

Ψυχολόγος, MSc.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;