Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης απαντά στο neolaia.gr

«Πρόκληση –πρόσκληση η 3η Εντολή»!

«Ο ελληνικός λαός θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του στη ΔΗΜΑΡ»

Το neolaia.gr επιχειρώντας να ανιχνεύσει το διακριτό στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς στα θέματα Οικονομίας τα οποία έχουν κυρίαρχη θέση στην εκλογική χρονιά που, εν μέσω βαθιάς ύφεσης και πολυδιάστατης κρίσης, διανύει η χώρα, απευθύνθηκε στον υπεύθυνο για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του κόμματος και υποψήφιο Βουλευτή Β΄ Αθήνας, Δημήτρη Χατζησωκράτη. Ο κ. Χατζησωκράτης εκτιμά ότι «το εκλογικό σώμα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του στο κόμμα μας στις επερχόμενες εκλογές» και ζητά από τους πολίτες να δώσει στη ΔΗΜΑΡ τη δυνατότητα λήψης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 3ης Εντολής σχηματισμού κυβέρνησης!

Ο υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεδιπλώνει κατά αναλυτικό τρόπο την προγραμματική πρόταση του κόμματος του για τη μείωση της ανεργίας. Πρόβλημα που θεωρεί ότι εκ των πραγμάτων είναι εκείνο που ταλαιπωρεί περισσότερο από κάθε τι άλλο την ελληνική νεολαία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του έμπειρου στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, στο neolaia.gr:

Η Δημοκρατική Αριστερά στις εκλογές του Μαΐου κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό αριθμό ψήφων και αντίστοιχα κοινοβουλευτικών εδρών. Στη νέα εκλογική διαδικασία και με τα όσα μεσολάβησαν στο μεταξύ εκτιμάτε ότι το εκλογικό σώμα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του στο κόμμα σας ή υπάρχει ο κίνδυνος της μείωσης της εκλογικής σας επιρροής από την αυξανόμενη πόλωση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τη λογική της «χρήσιμης ψήφου»;

Είμαστε βέβαιοι ότι το εκλογικό σώμα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του στο κόμμα μας στις επερχόμενες εκλογές. Ο ελληνικός λαός είδε να καταρρέουν μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα οι δύο γραμμές με τις οποίες έφτασαν στην κάλπη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Και η πιστή, μέχρι κεραίας εφαρμογή του μνημονίου και η μονομερής καταγγελία του μνημονίου! Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ζητά, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την σταδιακή αποδέσμευση από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου καθώς και κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν θέλει, προπάντων, να ακούσει για τρίτη καταφυγή στις κάλπες. Ακριβώς αυτό που ζητούσε πριν από τις εκλογές η ΔΗΜΑΡ και ζητά με μεγαλύτερη επιμονή τώρα. Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι: «δεν θα επιτρέψει να μπει η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες κατά σειρά εκλογές» και ότι θα συμβάλλει στο σχηματισμό κυβέρνησης, με δεσμεύσεις για προοδευτική κατεύθυνση και με φερέγγυα πρόσωπα. Σε αυτές τις εκλογές πιο άλλο κόμμα φαντάζει πιο χρήσιμο από τη ΔΗΜΑΡ;

Από τη λύση με προοδευτικό κυβερνητικό περιεχόμενο στις προηγούμενες εκλογές μετακινηθήκατε στην προβολή του προτάγματος για ανάγκη εξεύρεσης άμεσης κυβερνητικής διεξόδου, αρκεί αυτή να είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Θεωρείτε πως αν τελικά παραμεληθεί σχετικά το ιδεολογικό στοιχείο για χάριν μιας οικουμενικής κυβερνητικής λύσης δεν προκύπτουν, ταυτόχρονα, σοβαροί κίνδυνοι για μη ουσιαστική επίτευξη απεγκλωβισμού-απαγκίστρωσης από τους πλέον δεινούς όρους των μνημονίων, έστω κι αν αρχικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δινόταν ένας τόνος αισιοδοξίας από μικρής έκτασης και έντασης αλλαγές της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής;

Πρώτα απ΄όλα δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε κατά κεραία. Το προοδευτικό για εμάς δεν είναι ιδεολογικό πρόταγμα. Είναι ανάγκη πολιτική για το σήμερα. Η φερεγγυότητα των προσώπων για τις κυβερνητικές ευθύνες και οι γραπτές δεσμεύσεις για τις πολιτικές και μέτρα ενός κυβερνητικού σχήματος αποτελούν επίσης αναγκαία παρακολουθήματα μιας κυβερνητικής συμφωνίας, που βεβαίως δεν θα μπορεί να εξαντλείται μόνο στη μείζονα διακύβευση των δεύτερων εκλογών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εγκαίρως στη διακαναλική συνέντευξη του Φ. Κουβέλη τέθηκαν με σαφήνεια τα 7 σημεία του Σχεδίου Άμεσης Διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στόχους, ρήτρες και δεσμεύσεις για συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, ανοικτή στον ελληνικό λαό, πριν τις εκλογές.

Ως υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ για τα θέματα οικονομίας θεωρείται ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη σε επίπεδο ηγεσίας όσο και βάσης να αναλάβει σημαντικές κυβερνητικές ευθύνες για την έξοδο της χώρας από το σημερινό πλήρες τέλμα ή στην πράξη η αναμέτρηση της σύγχρονης κεντροαριστεράς με τα πραγματικά προβλήματα μπορεί να την οδηγήσει στην αναπόληση των πιο ξέγνοιαστων ημερών της αντιπολίτευσης;

Όταν πριν από δύο ακριβώς χρόνια συγκροτήσαμε τη ΔΗΜΑΡ θέσαμε ως συστατικό της στοιχείο την υπευθυνότητά της καθώς και τη δέσμευση ότι θα λειτουργήσουμε ως κυβερνώσα αριστερά.

Δεν μας έχει πτοήσει το γεγονός ότι, πολύ σύντομα, είμαστε μπροστά σε μια τέτοια ευθύνη. Έχουμε έντονη την αίσθηση της ευθύνης και είμαστε έτοιμοι με όλες μας τις δυνάμεις με το πρόγραμμα, που έχουμε επεξεργαστεί να συμβάλουμε στη διακυβέρνηση του τόπου. Αρκεί να μας εμπιστευτούν οι πολίτες και να μας δώσουν με την ψήφο τους όσο το δυνατόν ισχυρότερη παρουσία.

Η πρόκληση –πρόσκληση προς τους ψηφοφόρους να μας δώσουν την δυνατότητα ώστε εμείς να χειριστούμε θεσμικά την ΤΡΙΤΗ ΕΝΤΟΛΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης, αυτήν ακριβώς την αίσθηση ετοιμότητά μας αναδεικνύει.

Σε συνέντευξη στο capital.gr αναφερθήκατε στο ότι η κατάσταση στην Ισπανία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την Ελλάδα, πώς συνοπτικά το τεκμηριώνετε αυτό;

Και δεν φανταζόμουν τότε ότι το EUROGROUP ουσιαστικά στο «άψε σβήσε» θα προικοδοτήσει τις Ισπανικές τράπεζες με 100 δις ευρώ! Η σκέψη μου είναι ότι πιθανόν τώρα που αρχίζουν να μπαίνουν στις δυσκολίες τα μεγάλα κράτη, η σκέψη για «απομόνωση» ή ακόμη και «απαλλαγή» του ιδιαίτερου προβλήματος- Ελλάδα σε αρκετούς ιθύνοντες κύκλους της ΕΕ θα ισχυροποιείται. Η αβεβαιότητα για τις μετεκλογικές εξελίξεις πιθανόν ε να ενισχύει έτι περαιτέρω αυτές τις δυνάμεις.

Και όλα αυτά φυσικά γιατί ακόμη δεν έχει ωριμάσει συλλογικά η ιδέα για μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους όπως επίμονα η ΔΗΜΑΡ και όχι μόνη της προτείνει τα δύο τελευταία χρόνια.

Απευθυνόμενος στη νεολαία, ποια επιχειρήματα μπορείτε να επιστρατεύσετε για να την πείσετε να σας εμπιστευθεί στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;

Θα αρκεστώ σε ένα και μόνο επιχείρημα. Γιατί πιστεύω ότι η νεολαία ζητά το άκρως συγκεκριμένο. Έτσι λοιπόν για την καταπολέμηση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ του υπ΄αριθμόν ένα προβλήματος των νέων, εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, σήμερα, τώρα, αντί των 100000 νέων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο που προτείνε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ- στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά του το απάλειψε, χωρίς φυσικά να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο-, αντί των προγραμμάτων επιδότησης των εργοδοτών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που δεν τα χρησιμοποιούν οι εργοδότες και που προώθησαν ανεπιτυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, προτείνουμε, άμεσα και στη κρίσιμη αυτή περίοδο τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και δημιουργία νέων δουλειών για τους νέους ανέργους, στο μη κρατικό τομέα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε να δοθούν κίνητρα για δημιουργία Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών(ΑΜΚΕ) από άνεργους νέους, οικονομολόγους, λογιστές, νομικούς, κοστολόγους, τεχνολόγους μηχανικούς υπολογιστών και αποφοίτους Λυκείου και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με στόχο την κατ΄ αποκοπή συλλογή των φόρων. Οι εταιρείες αυτές πιστοποιούνται ως Εισπρακτικές Εταιρείες προς όφελος του Δημοσίου. Αμείβονται με ποσοστό επί του δημοσίου εσόδου. Να δώσουμε ταυτόχρονα τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να προωθήσουμε την απασχόληση των νέων. Αντιστοίχως να δημιουργηθούν ίδιου τύπου ΑΜΚΕ για το έργο των Πολεοδομιών και των Δασαρχείων, με την αντίστοιχη επιπλέον κινητοποίηση μηχανικών, δασολόγων κλπ. για την απογραφή της δημόσιας περιουσίας, τον εντοπισμό των καταπατητών και των παραβατών, την καταγραφή των πολεοδομικών παραβάσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση να ενθαρρυνθούν για σύσταση ΑΜΚΕ με κυρίαρχη την παρουσία γεωπόνων και γεωτεχνικών σε κάθε νομό της χώρας για στήριξη αγροτών/νέων αγροτών σε αποδοτικές υψηλής αξίας καλλιέργειες και για ουσιαστική αρωγή στην αξιοποίηση προγραμμάτων ευρείας διανομής δημόσιας καλλιεργήσιμης γης σε νέους ανέργους που μετεγκαθίστανται στην περιφέρεια.

Να προωθήσουμε έτσι ταυτοχρόνως και τη δημιουργία χρήσιμων και κοινωνικά αποδοτικών θέσεων απασχόλησης και την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης χωρίς να σωρεύσουμε στρατιές ρουσφετολογικών προσλήψεων και αποδίδοντας στους δημόσιους υπάλληλους των χώρων το ρόλο του επιτελικού σχεδιαστή και ελεγκτή.

Γνωρίζοντας πως για το υπαριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν αρκεί η πρότασή μας αυτή, καλούμε στη άμιλλα και στη μάχη του συγκεκριμένου και των καινοτόμων ιδεών τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ
19 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΒΙΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;