Οι επιστήμονες ζητούν, αλλαγή της μέτρησης της ώρας!

Λοιπόν, θα τα βάλουμε κάτω και θα το εξηγήσουμε. Για πολλά πολλά χρόνια οι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει να μετράνε τον χρόνο με σημείο αναφοράς την ώρα Γκρίνουιτς ή GMT (Greenwich Mean Time), δηλαδή την «ώρα μηδέν» του πρώτου μεσημβρινού της Γης, η νοητή γραμμή του οποίου περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας. Η ώρα έγινε το παγκόσμιο «στάνταρντ» μετά από διεθνή συμφωνία στην Ουάσιγκτον το 1884, παρά τις τότε αντιρρήσεις της Γαλλίας, που έκανε προπαγάνδα υπέρ του «δικού της» χρόνου, με τον μεσημβρινό «μηδέν» να περνάει από -πού αλλού;- το Παρίσι.

Από το 1972, η ώρα GMT, άλλαξε σε ώρα UTC (Universal Coordinated Time), δηλαδή από τον λεγόμενο “Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο”, που βασίζεται στον μέσο όρο από τις μετρήσεις περίπου 400 ατομικών ρολογιών σε διάφορα εργαστήρια στον κόσμο. Τα ατομικά ρολόγια είναι πολύ πιο ακριβή, επειδή μετρούν την ώρα με βάση τη ραδιενεργή αποσύνθεση (διάσπαση) των σωματιδίων ενός ατόμου.

Αυτές οι απειροελάχιστες αποκλίσεις στην ώρα, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα χρηματιστήρια ή στην προσγείωση ενός αεροπλάνου, για αυτό και τον Ιανουάριο, θα συγκεντρωθούν επιστήμονες στη Γενεύη και θα ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Nature» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».

Οι προτάσεις πολλές και διαφορετικές. Κάποιοι προτείνουν να συνεχίσουν να προσθέτουν «διορθωτικά» δευτερόλεπτα. ενώ άλλοι να αφήσουν τον πραγματικό-αστρονομικό χρόνο να αποκλίνει από τον ατομικό-ηλεκτρονικό και να υιοθετήσουν πλήρως τον τελευταίο χωρίς περιοδικές διορθώσεις. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι οι δύο χρόνοι (αστρονομικός και ατομικός) θα αποκλίνουν περίπου ένα λεπτό κάθε 60 έως 90 χρόνια, οπότε πιθανώς θα πρέπει να προστίθενται «διορθωτικά» λεπτά πλέον -και όχι δευτερόλεπτα- μία έως δύο φορές κάθε αιώνα!

Θα δούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ
⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;