Χριστούγεννα με άρωμα και γεύση αγγλικής πουτίγκας

Ανήμερα Χριστούγεννα κλείνω 4 μήνες στα εξωτερικά και τελικά τίποτα δεν είναι όπως το περίμενα. Το πανεπιστήμιο, η πόλη, οι άνθρωποι, τα φαγητά… Εντάξει τα τρία πρώτα λογικό να σε γεμίσουν εκπλήξεις θετικές και αρνητικές, αλλά από το φαγητό δε δέχεσαι εύκολα απογοητεύσεις. Πριν λοιπόν αφήσω τα πάτρια εδάφη, σκεφτόμουν πόσο τυχερή είμαι που θα πάω Ολλανδία και θα δοκιμάσω όλα αυτά τα διαφορετικά και λαχταριστά γλυκά που όλοι λένε πως φτιάχνουν αυτοί οι εντυπωσιακά ψηλοί τύποι στη χώρα τους. Παρένθεση: ο πιο ψηλός λαός της Ευρώπης για πλάκα!! Μπαίνεις σε bar και άμα πετύχεις αντροπαρέα, νομίζεις ότι πέτυχες την τοπική ομάδα basket και τρέχεις για αυτόγραφο. Μετά κοιτάς λίγο καλύτερα, συνειδητοποιείς ότι τα παλικάρια απλά είναι ντερέκια. Μετά ξανακοιτάς και βλέπεις και καμιά τύπισσα στην παρέα, που αυθαίρετα θεώρησες ότι είναι άντρας λόγω ύψους, και αποσύρεσαι στη γωνίτσα σου με μία ταπεινή Grolsch στο χέρι για παρηγοριά.. Τέλος παρένθεσης και επανέρχομαι στο θέμα μας. Για το φαγητό τους είχα ενημερωθεί ότι δεν είναι να τραβάς και τα μαλλιά σου αλλά για τα γλυκά είχα προσδοκίες. Οι οποίες όμως ποτέ δεν καλύφθηκαν μέχρι στιγμής. Μα είναι δυνατόν να έχει κάποιος φίλος γενέθλια, να θες να του κάνεις έκπληξη και να είσαι με το ποδηλατάκι σου 40 λεπτά με το ρολόι παρακαλώ στο ψιλόβροχο, κάνοντας βόλτες στην πόλη, ελπίζοντας και παρακαλώντας να βρεθεί ένα ζαχαροπλαστείο στο δρόμο σου; Και όταν βρίσκεις κάτι το οποίο θυμίζει ζαχαροπλαστείο, να κατεβαίνεις να πάρεις την τουρτίτσα σου περιχαρής και να σου λένε «Ααα, οι τούρτες ΜΟΝΟ παραγγελίες. Άμα τη θέλετε άμεσα υπάρχει κατεψυγμένη, αλλιώς στο super market για πάστα…». Και σου έρχονται εσένα τα εγκεφαλικά απανωτά. Και άμα δεν είσαι και ασφαλισμένος την έκατσες, που να πληρώνεις τέτοιες εποχές Ολλανδικά νοσοκομεία. Μα κατεψυγμένη τούρτα; Τσιπούρα ζήτησα; Ή μήπως γαρίδες… Και η επόμενη εναλλακτική που μου έδωσε είναι ποια; Super market για πάστα; Η οποία πάστα καλύτερα θα ήταν να έφερε πιστοποιητικό γνησιότητας από τη Michelin, μιας και ξεφουσκώνει σαν λάστιχο όταν τη βάλεις στο στόμα σου.. Απογοήτευση, απογοήτευση, απογοήτευση.

Και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί είχα άλλα σχέδια για τη χριστουγεννιάτικη συνταγή. Ήλπιζα ότι κάποιο τρομερό γλυκό θα έχω ανακαλύψει και θα το παρουσιάσω με χαρά και περηφάνια. Αλλά από την άλλη δε μου πάει η καρδιά να επιστρέψω στα κλασσικά αγαπημένα ελληνικά κουραμπειδομελομακαρονάκια. Η θέα από το παράθυρο μου δεν ταιριάζει με την ιδέα αυτή. Οπότε, τι καλύτερο από μια κλασσική αγαπημένη αγγλική παραδοσιακή πουτίγκα; Είναι πολύπλοκη, το ξέρω. Έχει άπειρα υλικά, κ αυτό το ξέρω. Αλλά μέρες που έρχονται, αξίζει να ταλαιπωρηθείς λίγο παραπάνω για ένα εντυπωσιακό γλυκό. Και δε θέλω γκρίνιες ότι και καλά αυτά είναι ξένα έθιμα, γιατί ας μην ανοίξω το θέμα «γεμιστή γαλοπούλα» και από πού κρατάει η σκούφια της.

Στην καθιερωμένη λοιπόν χριστουγεννιάτικη βόλτα στο super market, αντί για πάστα-λάστιχο, εγώ προσωπικά θα αγοράσω :

-450 γρ. βούτυρο

-225 γρ. καστανή ζάχαρη

-225γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

-8 μέτρια αυγά

-100γρ. αλεύρι

-1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

-450γρ. τρίμα από μπαγιάτικο ψωμί

-450γρ. ξανθές σταφίδες

-450γρ. μαύρες σταφίδες

-125γρ. ξερά σύκα

-125γρ. δαμάσκηνα

-250γρ. κερασάκια γλασέ

250γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

-2 καρότα τριμμένα

-ξύσμα από 2 πορτοκάλια

-150γρ. μαύρη μπύρα

-150γρ. λικέρ Grand Marnier

-6 κουταλιές του γλυκού μελάσα ή μέλι

-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

-1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

-2 βανίλιες

-600γρ. βούτυρο

-1 κιλό άχνη

-1 φλιτζανάκι μπράντυ

-Αφήνουμε τις σταφίδες και τα φρούτα αφού τα ψιλοκόψουμε για 3 μέρες να μαριναριστούν στο λικέρ. Το βήμα αυτό αν παραληφθεί θεωρώ πως έχει μεγάαααλη επίπτωση στο αποτέλεσμα.

-Χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε αυγά, αλάτι και ξύσματα. Αφού σταματήσουμε το χτύπημα ρίχνουμε στο μείγμα καρότο, αλεύρι, μπέικιν και το τρήμα ψωμιού. Δεν τα ρίχνουμε όλα μαζί σα βόμβα!! Σιγά, σιγά τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε διαρκώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κερασάκια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς το μείγμα.

-Στο βήμα αυτό, όσοι έχετε γνωστούς, φίλους ή συγγενείς ναύτες μάλλον θα σας φανούν χρήσιμοι: παίρνουμε μία φόρμα πουτίγκας, απλώνουμε κάτω μία λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα. Καλύπτουμε με το καπάκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και δένουμε καλά το καπάκι με σπάγκο για να μην ανοίξει!! Παίρνουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό το οποίο καλύπτει γύρω στα ¾ του όγκου της, τοποθετούμε τη φόρμα και κλείνουμε την κατσαρόλα. ΔΕΝ ψήνουμε στο φούρνο! Συνεχίζουμε τη βράση του νερού στην κουζίνα κανονικά αλλά σε χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας να αναπληρώνουμε με νερό όποτε χρειαστεί. Καλό θα ήταν το νερό που προσθέτετε να είναι βραστό γιατί αλλιώς σταματάει η βράση και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο….. Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 4 ωρίτσες.

-Για τη σάλτσα μπράντυ, χτυπάμε στο μίξερ άχνη, μπράντυ και 600γρ. βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αν θέλετε να είστε σωστός Άγγλος αυτές τις γιορτές, η πουτίγκα πρέπει να μείνει μερικές μερούλες εκτός ψυγείου για να αναδειχθούν τα αρώματα. Τώρα αν δεν μπορείτε να περιμένετε, τι να πω, η επιλογή δική σας! Καλές γιορτές!!

PS: Τη συνταγή μου την έδωσε μία φίλη, που τη βρήκε κάπου στο internet. Δε θυμάται που ακριβώς για να δώσω την πηγή, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο αποτέλεσμα..trust me

Συντάκτρια | Κωνσταντίνα Γαλάνη

Περισσότερες συνταγές στο Neolaia Οινομαγειρέματα!  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;