Συνταγές Μαγειρικής | Πασχαλινά Κουλουράκια κλασσικά εικονογραφημένα

Θα τρελαθούμε τελείως φέτος… Ο καιρός έχει τσαντιστεί μαζί μας και μας τιμωρεί. Δεν εξηγείται αλλιώς. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, εγώ ήμουν αυτή που παραπονιόταν και κλαψούριζε ότι ο καιρός είναι «out of fashion». Δεν ταίριαζε με το κλίμα της τότε εποχής. Ε λοιπόν, αυτό θα κάνω και τώρα. Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι βέβαια , αλλά δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς, αναγκάζομαι. Είναι καιρός αυτός για Πάσχα; Και να πω ότι έπεσε νωρίς φέτος, να το δικαιολογήσω κάπως. Αλλά επειδή έχω και μνήμη καμήλας (μόνο όποτε με συμφέρει), θα θυμηθώ ξανά χαρακτηριστικά πως πέρσι, το Πάσχα είχε πέσει 4/4 και ο καιρός ήταν μούρλια. Ανοιξιάτικος, ανοιξιάτικος. Όχι μαύρος και άραχνος όπως αυτή τη βδομάδα..

Και το χειρότερο όλων, είναι πως η μούρλια του καιρού επηρεάζει και τους συνανθρώπους μας. Το σχόλιό μου βασίζεται στο εξής περιστατικό: Σάββατο μεσημεράκι, μόλις έχω ξυπνήσει και η τηλεόραση είναι στο πρωινάδικο του Alpha. Κάθομαι κι εγώ αμέριμνη να χαζέψω λιγάκι. Τους πέτυχα την ώρα που είχαν καλέσει μια στυλίστρια, η οποία πληροφορούσε τους τηλεθεατές (μαζί κι εμένα), σχετικά με το πώς πρέπει να γεμίσουν τη βαλίτσα για τις διακοπές του Πάσχα. Γιατί εγώ βρε παιδί μου, αν δεν συμβουλευτώ την προσωπική μου στυλίστρια πριν από κάθε μου εξόρμηση δεν μπορώ, κάτι παθαίνω. Πήρα λοιπόν χαρτί και μολύβι και με μεγάλη ευλάβεια θα έγραφα τις συμβουλές της κυριούλας, λέξη προς λέξη. Έλα όμως που δεν πρόλαβα. Γιατί εκεί στην πρώτη συμβουλή, με έπιασε μια σκοτοδίνη, μια γενική δυσφορία και έχασα όλες τις υπόλοιπες. Πιστεύω πως το ίδιο θα πάθετε κι εσείς αν μάθετε περί τίνος μιλάγανε παρουσιάστριες και στυλίστρια με πλήρη σοβαρότητα παρακαλώ πολύ. Ανέλυαν το ποιο μαγιό και ποια πετσέτα θαλάσσης θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας για να μην πας πιάνει πολύ χώρο στη βαλιτσούλα μας το Πάσχα. Και να κοιτάω εγώ παράλληλα έξω από το παράθυρο του σπιτιού μου, και να νιώθω πως ζω αλλού. Σε άλλη χώρα. Κάπου πιο βόρεια όπου έχει κρύο ακόμη, ενώ στην εξωτική Ελλάδα η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο.

Με τούτα και με κείνα δεν είχα και πολύ όρεξη να ασχοληθώ με πασχαλιάτικες μαγειρικές. Δε με ενέπνεε ο καιρός. Μια επίσκεψή όμως σε γειτονικό φούρνο με έκανε να αλλάξω αμέσως γνώμη και να αναθεωρήσω. Πανάκριβα και τα τσουρεκάκια και τα κουλουράκια και τα πασχαλινά αυγουλάκια. Οπότε, αν συμπάσχετε κι εσείς μαζί μου, που θα συμπάσχετε δεν παίζει, ανασκουμπωθείτε και φτιάξτε τα δικά σας πασχαλιάτικα κουλουράκια. Γιατί στην τελική, «Δε σας έχουμε ανάγκη κύριε φούρναρη. Μπορούμε και μόνοι μας.» Να πως:

  • 1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει τέλος πάντων)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά και 2 κρόκοι
  • ½ κούπα γάλα
  • 30 γρ. αμμωνία

Διαδικασία

1. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Το βουτυράκι αν κρίνω από τις θερμοκρασίες που επικρατούν αφήστε το εκτός ψυγείου από την προηγούμενη.

2. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα εναλλάξ με το αλεύρι (αλλιώς θα σας κόψουν τα αυγά και πιστέψτε με δεν το θέλετε. )

3. Εν τω μεταξύ, ανακατεύετε το γάλα και την αμμωνία και ρίχνετε εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι στο μείγμα, έως ότου δημιουργηθεί ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια σας.

4. Πλάθετε τα κουλουράκια σας σε ό,τι σχήμα γουστάρετε, τα αραδιάζετε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτάκι για να μην πλένετε μετά ταψιά και τα σχετικά, και ψήνετε στους 190 για 15-20 λεπτά περίπου, ή ώσπου να ροδίσουν.

Επισκεπτόμενη μερικά από τα sites που κυκλοφορούν «τα περί καιρού», παρατήρησα πως οι προβλέψεις για το Πάσχα είναι ευνοϊκές. Ήλιο δείχνουν και θερμοκρασίες ψιλοσυμπαθητικές. Οπότε πάρτε ανά χείρας τα κατσικάκια σας, τη σούβλα σας, τα καρβουνάκια σας και προφανώς τα κουλουράκια σας, και βουρ για το χωριό. Γιατί Πάσχα στην πόλη δε λέει… Καλή Ανάσταση να έχουμε.

Περισσότερες συνταγές στο Neolaia ΟινοΜαγειρέματα!

Συντάκτρια | Κωνσταντίνα Γαλάνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;