Συνταγές Μαγειρικής | Νηστίσιμα Κουλουράκια με Κανέλα και Πορτοκάλι

3 βδομαδούλες μείνανε μέχρι να σουβλίζουμε περήφανοι στις αυλές των εξοχικών μας τα αρνάκια, τα κατσικάκια, τα κοκορετσάκια και όλα τα συναφή, να ακούμε πατροπαράδοτη ελληνική μουσική και να κατεβάζουμε τις ρακές και τα κρασιά σαν νεράκι. Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η μέρα που με καμάρι θα γυρνάμε με το «καλό» μας αυγό ανά χείρας και θα προκαλούμε συγγενείς και φίλους σε «αυγομαχία», διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής. Οπότε, πιστεύω πως δεν πρέπει να βασανίζουμε άλλο όσους νηστεύουν με «αμαρτωλές» λεπτομέρειες περί κρεάτων, αλλά να τους συμπαρασταθούμε και να κάνουμε το έργο τους πιο εύκολο. Και γιατί όχι, να δώσουμε ένα λόγο παραπάνω σε όσους το σκέφτονται αλλά μένουν στη σκέψη να το τολμήσουν. Γιατί τελικά, η νηστεία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ακούγεται. Όλα στο μυαλό μας είναι.

Την προηγούμενη βδομάδα μιλήσαμε για κέικ. Θα παραμείνω στην κατηγορία ζαχαροπλαστική, γιατί αυτός ο τομέας είναι που πονάει αρκετά όσους νηστεύουν. Αλλά επίσης αυτός ο τομέας μπορεί πολύ εύκολα και απλά να αποτελέσει την παρηγοριά των νηστεύσαντων και να κάνει την προσπάθεια τους πολύ πιο εύκολη. Γιατί οι συνταγές που δεν περιέχουν αυγά, βούτυρα, γάλατα, εκτός από πιο υγιεινές είναι και πολύ πιο εύκολες στην Παρασκευή τους. Οπότε μέχρι και οι πιο ανίδεοι από κουζίνα μπορούν να τα καταφέρουν με μεγάλη επιτυχία.

Σήμερα λοιπόν, σκέφτηκα να σας μυήσω στον υπέροχο κόσμο των αρωματικών κουλουρακίων. Αυτά που μόλις ψήνονται σου σπάνε τη μύτη και περιμένεις πως και πώς να βγουν από το φούρνο και να τα αρπάξεις έτσι καυτά όπως είναι από το ταψί. Και που μονίμως η μαμάδες φωνάζουν «Όχι ακόμη, είναι ζεστά..Θα καείς..» Αλλά ποιος έχει την υπομονή να περιμένει έστω και 5 λεπτά, όταν έχει μπροστά του μια ολόκληρη φουρνιά από μυρωδάτα κουλουράκια? Εμένα ήδη άρχισαν να μου τρέχουν τα σάλια από την περιγραφή και μόνο, οπότε σταματάω τις φλυαρίες και μπαίνω στο ζουμί.

Υλικά για 50 περίπου ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ κουλουράκια με κανέλα και πορτοκάλι.

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1,5 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • Μισό ποτήρι της κρασιού κονιάκ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά γλυκού σόδα μαγειρική
  • 900γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Σουσάμι

Διαδικασία

1. Ανακατεύετε το λάδι, το χυμό και το κονιάκ στο μίξερ. Προσθέτετε ζάχαρη, κανέλα ξύσμα πορτοκαλιού, σόδα και ανακατεύετε καλά.

2. Αρχίζετε να προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και όταν δείτε ότι το μίξερ σας δεν την παλεύει άλλο, αλλάξτε το εξάρτημα που γυρνάει και αντικαταστήστε το με το αντίστοιχο, ειδικό για ζύμωμα. Αν σας κάνω τη ζωή δύσκολη, απλά συνεχίστε το ζύμωμα στο χέρι, αλλά θεωρώ ότι το ζύμωμα στο χέρι είναι αυτό που θα σας κάνει τη ζωή δύσκολη, όχι εγώ. Οπότε ψαχτείτε και βρείτε το ειδικό μαραφέτι.

3. Όταν η ζύμη φτάσει σε σημείο που ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ και από την παλάμη του χεριού σας, είσαστε μάγκες. Τα καταφέρατε! Αρχίζετε λοιπόν όλο χαρά να πλάθετε κουλουράκια με τα δυο χεράκια, όπως χαρακτηρίστηκα λέει και το γνωστό παιδικό άσμα.

4. Όταν τα κουλουράκια σας είναι έτοιμα, βρέξτε τα σε λίγο νεράκι και τσουλήστε τα μέσα στο σουσάμι. Έπειτα, τοποθετήστε τα σε ταψί, πάντα στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και ψήστε στους 190 για 20-25 λεπτά.

Τα συγκεκριμένα κουλουράκια τα δοκίμασα πρώτη φορά στο σπίτι μιας φίλης, Μεγάλη βδομάδα. Μου άρεσαν τόσο πολύ που αμέσως ζήτησα τη συνταγή και από τότε τα φτιάχνω όλο το χρόνο. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αρτύσιμα, πιστέψτε με… Καλή επιτυχία!

Συντάκτρια | Κωνσταντίνα Γαλάνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;