Συνταγές Μαγειρικής | Χριστουγεννιάτικα μπισκοτο-στολίδια

Οκ, το παραδέχομαι.. Δεν είμαι και από τους πιο φανατικούς των Χριστουγέννων. Όλη δηλαδή αυτή η εορταστική ατμόσφαιρα, τα χιλιάδες φωτάκια που αναβοσβήνουν μέρα και νύχτα, οι αμέτρητοι καλοκάγαθοι στρουμπουλοί κύριοι με τις κόκκινες στολές και τις άσπρες γενειάδες, τα φορτωμένα έλατα, δε με εξιτάρουν καθόλου. Αντιθέτως, θα έλεγα πως μου τη δίνουν στα νεύρα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Κατ’ αρχάς, ας μη γελιόμαστε.. Στην Ελλάδα ζούμε, όχι στη Σουηδία. Το concept δηλαδή του χιονισμένου τοπίου και του τσουχτερού κρύου που προσπαθούμε όλοι να πετύχουμε με τον υπερβολικό στολισμό, είναι λίγο ανώφελο με το θερμόμετρο να αγγίζει προ ολίγων ημερών, ακόμη και τους 23 βαθμούς. Επιπλέον, με το που μπει ο Δεκέμβρης μας πιάνει όλους μια καταναλωτική μανία. Για να περάσουμε ευτυχισμένες τις γιορτές μας, πρέπει να περάσουμε άπειρες ώρες στα μαγαζιά ψάχνοντας δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για τα οποία θα χαλάσουμε σχεδόν έναν ολόκληρο μισθό και μερικά από αυτά μπορεί να μην εκτιμηθούν ποτέ και να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σκονισμένα σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.

Όμως, εντάξει. Ας μη γίνομαι υπερβολική. Δεν τα βρίσκω όλα μαύρα και άραχνα αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, είναι μια καλή ευκαιρία να ζήσουμε ευχάριστες οικογενειακές στιγμές, γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Επιπλέον, έχουμε μια πολύ καλή δικαιολογία να τρώμε ακατάπαυστα κάθε είδος γλυκού, αφού αυτές τις μέρες τα γλυκά έχουν την τιμητική τους στα ελληνικά σπίτια. Και το καλύτερο από όλα, είναι πως μπορούμε να δικαιολογήσουμε άνετα τα περιττά μας κιλά, στις λιχουδιές που αναγκαστήκαμε να καταναλώσουμε όλες αυτές τις μέρες.

Αυτό βέβαια που απολαμβάνω εγώ περισσότερο από όλα κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, είναι η κατασκευή των εδεσμάτων που έχουν συνδεθεί παραδοσιακά με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ενώ κάθε χρόνο, έχω είδη φτιάξει την πρώτη φουρνιά από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, φέτος είπα να πρωτοτυπήσω. Με αφορμή ένα κινούμενο σχέδιο όπου οι ήρωες στόλιζαν το δέντρο τους με λιχουδιές και όχι με μπάλες και γιρλάντες, σκέφτηκα να φτιάξω μικρά χαριτωμένα μπισκοτάκια σε σχήμα ανθρώπου, τα οποία μπορούν να διακοσμήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο.

Άπλωσα λοιπόν στον πάγκο μου τα εξής :

6 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού μελάσα (παράγωγο του μελιού. Μπορεί πολύ εύκολα να αντικατασταθεί με μέλι )
4 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
2 μεγάλα αβγά
1 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Χτύπησα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια πρόσθεσα το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τα αυγά και τη μελάσα και συνέχισα το χτύπημα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Έπειτα, χαμήλωσα την ταχύτητα του πολυαγαπημένου μου μίξερ, και πρόσθεσα το αλεύρι μου κοσκινισμένο (απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αφράτη η ζύμη μας), τη σόδα και το baking powder και η ζύμη ήταν έτοιμη.

Τέλος την τύλιξα σε μία μεμβράνη και την τοποθέτησα στο ψυγείο, και αφού έκανε παρέα με τα γιαουρτάκια μου για μία ωρίτσα περίπου, άνοιξα φίλο πάχους ενός εκατοστού και έφτιαξα μπισκοτάκια σε σχήμα μικρού ανθρώπου. Ψήθηκαν 10’ στους 250 βαθμούς.

Αυτά τα μπισκοτάκια τα ονειρευόμουν από μικρή, που τα έβλεπα να τα φτιάχνουν σε διάφορες ξένες ταινίες. Η συγκεκριμένη ζύμη ονομάζεται gingerbread, και μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι σχήμα μπισκότου θέλουμε. Τα δικά μου ανθρωπάκια τα διακόσμησα με σταγόνες σοκολάτας για μάτια και σταγόνες καραμέλας για κουμπιά. Όσοι τώρα δεν έχετε την κατάλληλη κουπ, αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει και γίνεται ξανά παιδιά. Ζωγραφίστε σε ένα χαρτί το σχήμα και το μέγεθος που θέλετε, κόψτε το προσεκτικά και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού δώστε ζωή στη ζύμη σας!!! Καλές γιορτές να έχουμε!

Περισσότερες συνταγές στο Neolaia ΟινοΜαγειρέματα!

Συντάκτης | Κωνσταντίνα Γαλάνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
19:45
-
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
19:45
-
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
'
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;