Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας | Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί αυτόνομα από το ακαδημαϊκό έτος 1983-1984. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του είναι και ο Νίκος Σβορώνος, από τους μεγαλύτερους έλληνες ιστορικούς του 20ού αιώνα.

Το Τμήμα έχει στόχο να υπηρετεί τη διδασκαλία και την έρευνα της ιστορίας και της αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικείωση των φοιτητών και των φοιτητριών με τις θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στους επιστημονικούς χώρους της ιστορίας και της αρχαιολογίας, με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης.

Προπτυχιακές Σπουδές

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος δομείται με μαθήματα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά, προσφέροντας στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του τη δυνατότητα να έχουν πολλαπλές επιλογές από ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων και προσεγγίσεων, μέσα στα όρια που επιβάλλει το γεγονός ότι το πτυχίο αποτελεί και επαγγελματικό τίτλο.

Η διδασκαλία και η έρευνα στο Τμήμα γίνεται μέσα από όλο το σύγχρονο φάσμα θεματικών, θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πλαίσιο, ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κοινωνίες που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Η διδασκαλία και η έρευνα καλύπτουν επίσης τον χώρο της ανατολικής Μεσογείου: το Τμήμα διαθέτει τον παλαιότερο στην Ελλάδα ανεξάρτητο Τομέα Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, όπου διδάσκεται συστηματικά η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι τρεις κατευθύνσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος έχουν στόχο να προσφέρουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ειδίκευση στους επιστημονικούς χώρους της ιστορίας της αρχαιότητας και του μεσαίωνα, της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας και της αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης αντίστοιχα. Σε συνεργασία με τα άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, το πρόγραμμα σπουδών προβλέπει τη δυνατότητα να προετοιμαστούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες για επαγγελματική σταδιοδρομία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγχρόνως, μέσα από τις συνεργασίες του με συγγενή τμήματα σε προγράμματα ευρωπαϊκών ανταλλαγών, το Τμήμα προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του τη δυνατότητα να μετακινηθούν για ένα εξάμηνο σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο της Ευρώπης.

Το Τμήμα πραγματοποιεί αρχαιολογικές έρευνες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής προϊστορίας και των ιστορικών χρόνων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος που ειδικεύονται στην Αρχαιολογία εκπαιδεύονται στις μεθόδους της με τη συμμετοχή τους στις πανεπιστημιακές ανασκαφές στην Αρχαία Ελεύθερνα, γύρω από το μινωικό ιερό κορυφής του Βρύσινα και στη νήσο Γαύδο, ενώ για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ειδικεύονται στην Ιστορία οργανώνονται κάθε χρόνο επιτόπιες αποστολές ώστε να ασκηθούν στην ταξινόμηση αρχείων. Το Τμήμα διενεργεί επίσης σε ετήσια βάση επιτόπιες ασκήσεις των φοιτητών σε μουσεία, μνημεία και πινακοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

  • Ο Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία
  • Ιστορία της Τέχνης
  • Τουρκολογία
  • Βυζαντινές Σπουδές
  • Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία

Προοπτικές Απασχόλησης

Το Τμήμα προετοιμάζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του για την επαγγελματική ένταξή τους σε ένα ευρύ πεδίο εργασιακών επιλογών: διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σταδιοδρομία στους επαγγελματικούς χώρους ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα Μουσεία, τις Πινακοθήκες και γενικότερα τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την τέχνη. Επιπλέον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος σπουδών του Τμήματος επιτρέπουν στους αποφοίτους να διεκδικούν με επιτυχία εργασία και σε ποικίλους άλλους τομείς, όπου είναι απαραίτητη η αναλυτική ικανότητα, η συνθετική κριτική σκέψη και ο σωστός χειρισμός της γλώσσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;