Τμήμα Θεατρικών Σπουδών | Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1989, και δέχθηκε φοιτητές για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1992/1993. Ήταν από τα πρώτα Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πτυχίο τετραετούς φοίτησης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών είναι θεωρητικής κυρίως κατεύθυνσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην σπουδή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στεγάζεται στα προκατασκευασμένα κτίρια κοντά στο κτίριο Α της Πρυτανείας, και διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη (περί τους 7.000 τίτλους) με αίθουσα αναγνωστών. Στα κτίρια αυτά στεγάζονται επίσης οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια πρακτικών μαθημάτων (σκηνοθεσίας, υποκριτικής, σκηνογραφίας) καθώς και η αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων. Τα βιβλία και τα ελληνικά περιοδικά που σχετίζονται με τις θεατρικές σπουδές φυλάσσονται στην Bιβλιοθήκη του Τμήματος, ενώ τα διεθνή περιοδικά στην κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Προπτυχιακές Σπουδές

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, τα θεωρητικά μαθήματα παρέχουν στους φοιτητές επιστημονική κατάρτιση σχετικά με την ιστορία και την θεωρία του θεάτρου, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, καθώς και μεθοδικές αναλύσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος, του νεώτερου θεάτρου και των συναφών παραστατικών τεχνών (ιδιαίτερα της δυτικής πολιτισμικής παράδοσης). Η μεγάλη αυτή ενότητα θεωρητικών μαθημάτων έχει σκοπό να εισαγάγει τους φοιτητές σε διαφορετικές μεθόδους της θεατρολογικής έρευνας.
Παράλληλα με τη θεωρητική κατάρτιση σειρά πρακτικών εργαστηριακών μαθημάτων παρέχει στους φοιτητές την δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία σε πρακτικές πλευρές του θεάτρου, όπως είναι η υποκριτική, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία. Ο σκοπός των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την θεατρική πράξη.

Α ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1. Εισαγωγή στο αρχαίο θέατρο 2. Εισαγωγή στη θεατρολογία (νεότερο θέατρο) 3. Αναγεννησιακό και ελισαβετιανό θέατρο – Σαίξπηρ 4. Δραματουργική ανάλυση Ι: κείμενα της κλασικής δραματουργίας 5. Σταθμοί της νεοελληνικής λογοτεχνίας 6. Κεφάλαια από την ιστορία της τέχνης 7-8. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά / Ελεύθερα)

Β ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1. Αρχαία ελληνική τραγωδία Ι:Αισχύλος 2. Το ευρωπαϊκό θέατρο από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα (από τον Κλασικισμό μέχρι τον Ρομαντισμό) 3. Δραματουργική ανάλυση ΙΙ: κείμενα της νεότερης δραματουργίας 4. Μεγάλες θεωρίες της υποκριτικής 5. Ρεύματα της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας 6. Εισαγωγή στην υποκριτική 7-8. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά /Ελεύθερα)

Γ ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1. Αρχαία ελληνική τραγωδία ΙΙ:Σοφοκλής 2. Το κρητικό θέατρο 3. Ευρωπαϊκά ρεύματα και μετεπαναστατική ελληνική δραματουργία 4. Είδη και μορφές του μουσικού θεάτρου από το 1600 έως και τον 20ο αι. 5. Εισαγωγή στην ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου 6-8. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά /Ελεύθερα)

Δ ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1. Αρχαία ελληνική κωμωδία:Αριστοφάνης 2. Το θέατρο του 19ου αιώνα: Ρεαλισμός, Νατουραλισμός, Ψυχολογικό δράμα 3. Ρεαλιστικό δράμα και θέατρο των ιδεών στην ελληνική δραματουργία του 20ου αι. 4. Εισαγωγή στη σκηνοθεσία 5-8. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά /Ελεύθερα)

Ε ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1. Αρχαία ελληνική τραγωδία ΙΙΙ:Ευριπίδης 2. Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ου αιώνα 3. Τα σκηνοθετικά ρεύματα του 20ου αι. 4. Σεμινάριο Ι (Αρχαίο Θέατρο) 5-10. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά / Ελεύθερα)

Σ Τ ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1. Αριστοτέλους Περί ποιητικής 2. Σημειωτική του θεάτρου 3. Σεμινάριο ΙΙ (Νεότερο Θέατρο) 4. Σκηνογραφία και ενδυματολογία στους νεότερους χρόνους 5-10. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά / Ελεύθερα)

Ζ ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1.Το μεταπολεμικό νεοελληνικό θέατρο 2. Θεωρία του θεάτρου και του δράματος στους νεότερους χρόνους 3. Σεμινάριο ΙΙΙ (Νεότερο Θέατρο) 4-11. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά / Ελεύθερα)

Η ´ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο
1. Σεμινάριο ΙV (Αρχαίο Θέατρο) 2-11. Επιλεγόμενα (Υποχρεωτικά / Ελεύθερα)

ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1ου ΚΑΙ 2ου ΕΤΟΥΣ
Ο Μένανδρος και η Νέα Κωμωδία Ο Ηρώνδας και το θεατρικό είδος του Μίμου Η όψις του αρχαίου θεάτρου Εισαγωγή στο ρωμαϊκό θέατρο Ρωμαϊκή κωμωδία Ι: Τερέντιος Σκηνικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος στους νεότερους χρόνους: Παγκόσμιο θέατρο Το γαλλικό θέατρο του 17ου αιώνα Η κωμωδία στο νεότερο ευρωπαϊκό θέατρο Το θέατρο της Ασίας και της Άπω Ανατολής Αμερικανικό θέατρο Ιστορία της ευρωπαϊκής όπερας του 19ου αιώνα Το μιούζικαλ Κύρια ρεύματα του δυτικού χορού Νεοελληνικό θέατρο και Διαφωτισμός (1750- 1830) Το επτανησιακό θέατρο Είδη θεάτρου με μουσική στη νεοελληνική σκηνή (η οπερέτα, το κωμειδύλλιο, το δραματικό ειδύλλιο και η επιθεώρηση) Το ελληνικό θέατρο σκιών Η ελληνική κωμωδιογραφία στον 20ο αιώνα Η υποκριτική τέχνη στη σύγχρονη Ελλάδα Συγκριτική δραματολογία Θεωρία της λογοτεχνίας Ανθρωπολογία του θεάτρου Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας: πεζογραφία Μεταπολεμικός ελληνικός κινηματογράφος: Θεματολογικές τάσεις και αισθητικά ρεύματα Εισαγωγή στην αρχαία τέχνη Ρεύματα στην τέχνη του 20ου αιώνα Ιστορία της ευρωπαϊκής μουσικής Θεατρική μουσική Παιδαγωγική κατάρτιση Ι: Γνωστική ψυχολογία Παιδαγωγική κατάρτιση ΙΙ: Εξελικτική ψυχολογία Σκηνοθεσία Ι Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου [6 ώρες εβδομαδιαίως] Όροι και συντελεστές της παράστασης ΙI: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου [6 ώρες εβδομαδιαίως] Υποκριτική Ι [6 ώρες εβδομαδιαίως] Εισαγωγή στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών [ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την εξαγωγή του μέσου όρου, αλλά αναγράφεται στο πιστοποιητικό σπουδών]

ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 3ου ΚΑΙ 4ου ΕΤΟΥΣ
Σατυρικό δράμα Η μετακλασική τραγωδία Αρχαία ελληνική μετρική Ρωμαϊκή κωμωδία ΙΙ: Πλαύτος Οι τραγωδίες του Σενέκα Αρχαία ελληνική τέχνη και θέατρο Σκηνικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος στους νεότερους χρόνους: Η Ελληνική Σκηνή Ειδικά ζητήματα του σαιξπηρικού θεάτρου Το θέατρο του Μολιέρου και η πρόσληψή του Το γερμανόφωνο κλασικό θέατρο Το ιταλικό κλασικό θέατρο Το ισπανόφωνο κλασικό θέατρο Ρωσικό – Σοβιετικό θέατρο Το θέατρο του Μπρεχτ Σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο από το 1960 έως σήμερα Μορφές εμπορικού και λαϊκού θεάτρου Ζητήματα φεμινιστικού θεάτρου και θεάτρου των μειονοτήτων Αρχαίος μύθος και τραγωδία στην παγκόσμια δραματουργία Αρχαίος μύθος και τραγωδία στην όπερα Ο Κάρολος Κουν και η νεοελληνική δραματουργία Το θέατρο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Ο Σικελιανός και το θέατρο Η λογοτεχνική και η αρχαιόθεμη δραματική γραφή του Γιάννη Ρίτσου Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις του νεοελληνικού θεάτρου Νεοελληνική δραματουργία και κινηματογράφος Η σκηνοθεσία στην Ελλάδα: θεωρία και σκηνική πρακτική Σκηνογραφικά ρεύματα στη σύγχρονη ελληνική σκηνή Σύγχρονες θεωρίες του θεάτρου και του δράματος Σημειωτική και διακειμενική ανάλυση του δράματος Ιστορία και θεωρία της διαμόρφωσης του θεατρικού χώρου Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας: ποίηση Ζητήματα μεθοδολογίας και αρχειακής έρευνας στη νεοελληνική γραμματεία Θέατρο και εικαστικές τέχνες Αρχαίος μύθος και τραγωδία στο χορό και στο χοροθέατρο Φιλμική ανάλυση: Εθνικές Σχολές και κινηματογραφικά ρεύματα στη μεταπολεμική Ευρώπη Αρχαίος μύθος στον παγκόσμιο κινηματογράφο Νεοελληνική τέχνη Σύγχρονες θεωρίες της τέχνης Αρχαία ελληνική μουσική Σημαντικές μουσικές επενδύσεις ελλήνων συνθετών σε θεατρικές παραστάσεις Ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα Το σύγχρονο δυτικό χοροθέατρο Θέατρο και επικοινωνία: υποδοχή του θεατρικού γεγονότος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο Θέατρο και πολιτισμική πολιτική Καλλιτεχνική και εμπορική διεύθυνση θεατρικού οργανισμού – Θεατρικό μάρκετινγκ Παιδαγωγική κατάρτιση ΙΙΙ: Διδακτική του θεάτρου (θεωρία)* Παιδαγωγική κατάρτιση IV: Διδακτική του θεάτρου (πρακτική άσκηση) Σκηνοθεσία ΙΙ Υποκριτική ΙΙ [6 ώρες εβδομαδιαίως] Υποκριτική ΙΙΙ Όροι και συντελεστές της παράστασης ΙΙΙ: Σκηνική απόδοση μη θεατρικού κειμένου Ειδικό εργαστήριο σκηνοθεσίας Ι Ειδικό εργαστήριο σκηνοθεσίας ΙΙ Εργαστήριο συγγραφής θεατρικού έργου Ι Εργαστήριο συγγραφής θεατρικού έργου ΙΙ Εργαστήριο σκηνογραφίας Χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη θεατρολογική έρευνα και στη θεατρική πράξη [ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την εξαγωγή του μέσου όρου, αλλά αναγράφεται στο πιστοποιητικό σπουδών]

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών απονέμει:

α) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Δ.E.) στο «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», και

β) Διδακτορικό Δίπλωμα.

Ως ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζονται τα τέσσερα (4) διδακτικά Εξάμηνα, ενώ για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής η συνολική διάρκεια των σπουδών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι μικρότερη από τρία (3) έτη από την ημερομηνία καθορισμού του θέματος.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;