Nομική Αθήνας | ΕΚΠΑ

Η Νομική Σχολή που μαζί με την Θεολογική, την Ιατρική και την Φιλοσοφική αποτέλεσαν τον πυρήνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1837 επί Βασιλείας Όθωνος και έκτοτε γαλούχησε γενεές άξιων επιστημόνων και σημαντικών παραγόντων της πολιτικής ζωής της χώρας, συνεχίζει ως Τμήμα στο πλαίσιο της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. (με τη σημερινή της μορφή από το 1982) να προσφέρει ανεκτίμητο εκπαιδευτικό έργο μέχρι σήμερα.

Στο Τμήμα Νομικής προσφέρονται μαθήματα γενικής νομικής παιδείας, καθώς και μαθήματα εξειδίκευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Η εκπαιδευτική διαδικασία σε διακλαδικό και διεπιστημονικό επίπεδο δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά πραγματώνεται σε συνεργασία και με πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού, καθώς και στη βάση διεθνών προγραμμάτων με διάσημα ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού. Οι πτυχιούχοι του Τμήματός μας διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της έρευνας, καθώς και της επαγγελματικής δράσεως τόσο στη χώρα μας όσο και στον διεθνή επιστημονικό χώρο, συνεισφέρουν στην πολιτική ζωή και συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το Πρόγραμμα Σπουδών αποδίδει τον πυρήνα της πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Τμήματος και συνιστά τον καθρέπτη του περιεχομένου και του επιπέδου της ανώτατης παιδείας που παρέχεται στους φοιτητές από τη Σχολή.

Προπτυχιακές Σπουδές

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Νομικής, η απόκτηση πτυχίου προϋποθέτει την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση σε σαράντα ένα (41) μαθήματα εκ των οποίων:

  • τα τριάντα ένα (31) μαθήματα είναι υποχρεωτικά, και
  • τα δέκα (10) είναι μαθήματα επιλογής.

Ως υποχρεωτικά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα, των οποίων η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση είναι απαραίτητη για το σύνολο των φοιτητών του Τμήματος Νομικής.

Η συστηματική παρακολούθηση των παραδόσεων είναι απόλυτα ενδεδειγμένη για τη σωστή θεωρητική κατάρτιση του φοιτητή. Μόνο η άμεση επαφή με τον διδάσκοντα μπορεί να οδηγήσει στην ακριβή γνώση του αντικειμένου κάθε μαθήματος.

Επιλεγόμενα είναι τα μαθήματα που ο φοιτητής είναι κατ’ αρχήν ελεύθερος να επιλέξει ανάλογα με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Υποχρεούται όμως να επιλέξει έξι (6) τουλάχιστον μαθήματα (υποχρεωτικής επιλογής) από τους βασικούς κλάδους του δικαίου («ενότητες») που αντιστοιχούν στους Τομείς, στους οποίους διαιρείται οργανωτικά από άποψη ειδικότερου γνωστικού αντικειμένου το Τμήμα Νομικής.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Νομικής περιλαμβάνει εβδομήντα δύο (72) επιλεγόμενα μαθήματα, τα οποία διακρίνονται περαιτέρω σε:

  • τριάντα (30) μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής, και
  • σαράντα δύο (42) μαθήματα ελεύθερης επιλογής.

Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής κατανέμονται ανάλογα με τη συγγένεια του γνωστικού τους αντικειμένου σε πέντε (5) ενότητες:

α) Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου,

β) Ιδιωτικού Δικαίου,

γ) Δημοσίου Δικαίου,

δ) Ποινικών Επιστημών και

ε) Διεθνών Σπουδών.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Στο Τμήμα παρέχονται επτά διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών . Κάθε τομέας έχει το δικό του και ο τομέας Δημοσίου έχει 2 προγράμματα.

Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα λειτουργεί βάσει ξεχωριστού εσωτερικού κανονισμού, καθότι δεν ισχύει ακόμη ενιαίος κανονισμός για όλους τους κύκλους σπουδών. Επομένως, οι προκηρύξεις, οι αιτήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων και η επιλογή των φοιτητών διεξάγονται για κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν τον αντίστοιχο τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, λειτουργούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στους παρακάτω τομείς και θα εξεταστούν αναλυτικότερα ανά τομέα:

  • Α’ Ιδιωτικού Δικαίου
  • Β’ Ιδιωτικού Δικαίου
  • Δημοσίου Δικαίου, Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο
  • Ποινικών Επιστημών
  • Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου
  • Διεθνών Σπουδών

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Νομική Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;