Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | ΕΚΠΑ

Το σημερινό του όνομα το Πανεπιστήμιο της ελληνικής πρωτεύουσας έλαβε το 1911 χάρη στον Ηπειρώτη ευεργέτη Ιωάννη Δόμπολη (1769-1850), ο οποίος ήταν ένας πλούσιος έμπορος που ζούσε στη Ρωσία. Διαπνεόμενος από την ιδεολογία της Μεγάλης Ιδέας, η οποία τότε είχε απήχηση στους Έλληνες, διέθεσε όλη του την περιουσία στο ελληνικό Δημόσιο για να ιδρυθεί μετά από 50 χρόνια πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, με τον όρο πως το νέο ίδρυμα θα ονομαζόταν Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, προς τιμή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

Αποτελούσε ελπίδα του Δόμπολη ότι κατά την εκτέλεση της διαθήκης πρωτεύουσα της Ελλάδας θα είχε πια γίνει η Κωνσταντινούπολη. Το 1911, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (που παρά τους διακαείς πόθους του Δόμπολη παρέμενε πρωτεύουσα της χώρας), για να κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του Δόμπολη, διχοτομήθηκε σε δύο τύποις ανεξάρτητες νομικά οντότητες, το Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον (στο οποίο ανήκαν οι θεωρητικές σχολές) και το Εθνικόν Πανεπιστήμιον (στο οποίο ανήκαν οι θετικές σχολές). Τα δύο νομικά πρόσωπα συγχωνεύθηκαν ξανά με τον οργανισμό του 1932 και το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Αθήνησι Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον, ονομασία που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα.

Το 1904 η Σχολή των Τεχνών διασπάστηκε σε δύο επιμέρους Σχολές: τη Σχολή Τεχνών και αυτή των Επιστημών. Στη Σχολή Επιστημών συμπεριλαμβάνονταν αρχικά οι Σχολές Μαθηματικών, Φαρμακευτικής και Φυσικής, ενώ το 1911 προστέθηκε σε αυτές και η Σχολή Οδοντιατρικής. Το 1919 συστάθηκε το τμήμα Χημείας και τρία χρόνια αργότερα, το 1922, η Σχολή Φαρμακευτικής μετέπεσε σε αυτόνομο τμήμα.

Κατά τη δεκαετία του 1960 έγιναν οι πρώτες ενέργειες με σκοπό την μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου και τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων του σε ενιαίο χώρο (Πανεπιστημιούπολη) στην περιοχή Ζωγράφου. Σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται η Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή, η Σχολή Θετικών Επιστημών και μία από τις Φοιτητικές Εστίες.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίζεται σε Σχολές και Τμήματα ως ακολούθως:

Ανεξάρτητα Τμήματα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης

Θετικών Επιστημών

Τμήμα Βιολογίας
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Τμήμα Μαθηματικών
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Τμήμα Φυσικής
Τμήμα Χημείας

Επιστημών Υγείας

Ιατρική Σχολή
Τμήμα Νοσηλευτικής
Τμήμα Οδοντιατρικής
Τμήμα Φαρμακευτικής

Φιλοσοφική

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Τμήμα Σλαβικών Σπουδών
Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών
Τμήμα Φιλολογίας
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Νομικών Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Νομικής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Θεολογική

Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας
Τμήμα Θεολογίας

Πρόσβαση

Η Πανεπιστημιούπολη των Αθηνών είναι εγκατεστημένη στο δήμο Ζωγράφου, κοντά στην Πολυτεχνειούπολη.  Συγκοινωνιακά εξυπηρετείται προς το παρόν από τη στάση του μετρό στον «Ευαγγελισμό» και τις Λεωφορειακές γραμμές:

608 ΓΑΛΑΤΣΙ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ – Η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετεί τους περισσότερους φοιτητές, καθώς διασχίζει περίπου τη μισή Αθήνα: Ξεκινά από το Γαλάτσι, περνά από την Πατησίων, την Ακαδημίας (διπλά στο σταθμό του μετρό “Πανεπιστήμιο”), τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας (δίπλα στο σταθμό του μετρό “Ευαγγελισμός”, ανεβαίνει τις Λεωφόρους Παπαδιαμαντοπούλου και Παπάγου και καταλήγει στο Νεκροταφείο Ζωγράφου – ακριβώς έξω από την Βόρεια Είσοδο – “Πύλη Ζωγράφου” – της Πανεπιστημιούπολης.

250 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΚΥΚΛΙΚΗ) ΣΧΟΛΙΚΗ – Η γραμμή αυτή θεωρείται από αρκετούς φοιτητές ως η καλύτερη ίσως λεωφορειακή γραμμή: Ξεκινά από την Κύρια (Δυτική) Είσοδο – “Κεντρική Πύλη” – της Πανεπιστημιούπολης, περνά από την Ευφρονίου, τη Ριζάρη, το Χίλτον, το σταθμό του μετρό “Ευαγγελισμός” αλλά και από όλες τις Σχολές και τα Τμήματα  και καταλήγει πάλι στην Κεντρική Πύλη της Πανεπιστημιούπολης.

230 ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΖΩΓΡΑΦΟΥ – Η γραμμή αυτή ξεκινά από την οδό Ροβέρτου Γκάλλι – κοντά στο σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη – περνά από τη Λεωφόρο Συγγρού (Μακρυγιάννη), την Αμαλίας, τη Χαριλάου Τρικούπη, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (διπλά στο σταθμό του μετρό “Αμπελόκηποι”), διασχίζει τη Λεωφόρο Μεσογείων, περνά από το Νοσοκομείο Παίδων και συνεχίζει – όπως και η γραμμή 608 – στη Λεωφόρο Παπάγου για να καταλήξει στο Νεκροταφείο Ζωγράφου – έξω από την βόρεια είσοδο “Πύλη Ζωγράφου” της Πανεπιστημιούπολης.

Ε90 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ (ΣΧΟΛΙΚΗ EXPRESS) – Η γραμμή αυτή ξεκινά από την Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, περνά από το Δημοτικό Θέατρο, το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ν. Φάληρο), τη στροφή της Νέας Σμύρνης, το Πάντειο (κοντά στο σταθμό του μετρό “Συγγρού-Φιξ”) και μέσω της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου και της Ευφρονίου εισέρχεται στην Πανεπιστημιούπολη και σταματά μπροστά από όλες τις Σχολές και τα Τμήματα.

ΠΟΛΥΓΩΝΟ – ΓΛΥΦΑΔΑ (ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ) – Η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετεί κυρίως τόσο αυτούς που κατοικούν στο Πολύγωνο ή κοντά στο Γηροκομείο, τη Λεωφόρο Κατεχάκη, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παίδων και το Λαϊκό Νοσοκομείο, όσο και αυτούς που κατοικούν στη Γλυφάδα, το Ελληνικό, τον Άλιμο, την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη, αλλά πάντοτε σε συνδυασμό με το Εσωτερικό Λεωφορείο της Πανεπιστημιούπολης ή τη γραμμή 250 από την Κύρια (Δυτική) Είσοδο – “Κεντρική Πύλη”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;