O Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απάντησε στις ερωτήσεις σας!

m01

Την προηγούμενη εβδομάδα σας είχαμε ζητήσει να κάνετε τις δικές ερωτήσεις στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Το neolaia.grάνοιξε το δρόμο πριν από τρία χρόνια σε αυτές τις διαδικτυακές συνεντεύξεις και τις συνεχίζει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις που μας έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προχθές στο γραφείο του: 

Κύριε Χρυσοχοΐδη, ποια η θέση σας για την Αγροφυλακή;

Χρειαζόμαστε νοσηλευτές και δασκάλους, όχι αγροφύλακες.

Ποια είναι η άποψή σας, για την εργασία και τα προνόμια που δίνει το κράτος στις πολύτεκνες οικογένειες;

Το κράτος οφείλει να στηρίζει την οικογένεια και να επιβραβεύει την πολυτεκνία. Δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες όξυνσης του δημογραφικού προβλήματος να μη φροντίζουμε ώστε οι πολυμελείς οικογένειες να μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας. Δεν πρόκειται συνεπώς για «προνόμια», αλλά για μέτρα στήριξης της οικογένειας και άμβλυνσης του δημογραφικού προβλήματος. Επειδή όμως η πολιτική που ακολουθείται δίνει έμφαση σε μόρια για να μπει κάποιος στο δημόσιο και ειδικά επιδόματα είναι σαφές ότι έχει και περιορισμένα αποτελέσματα. Και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί και αγανάκτηση στους υπόλοιπους. Πρέπει γι’ αυτό να πάει ένα βήμα παραπέρα. Να βελτιωθούν οι βασικοί πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας. Από επιδοματοκεντρικοί να δώσουν έμφαση στη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας καθ’ όλο τον κύκλο ζωής. Αυτό σημαίνει: πρώτον -ποιοτικές υποδομές για την εργαζόμενη μητέρα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερο σχολείο ποιότητας, εύκολα προσβάσιμη και δωρεάν ιατρική φροντίδα-, δεύτερον, στήριξη των ίδιων των νέων στο εργασιακό τους ξεκίνημα. Όταν ο νέος είναι καταδικασμένος να ζήσει χειρότερα από τους γονείς του, να είναι δηλαδή γενιά των 700 ευρώ, δεν πρόκειται ποτέ να μπει γρήγορα στην οικογενειακή ζωή. Τέλος απαιτούνται υποδομές που βελτιώνουν την ευημερία των ηλικιωμένων και βοηθούν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μιλάμε δηλαδή για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

3.Τι νομίζετε πως νοιώθουν οι πολίτες και με ποιο κίνητρο ψηφίζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μεγάλα λόγια, τα κούφια συνθήματα και τον κενό ριζοσπαστικό λόγο πολλών πολιτικών. Ειδικά οι νέοι, όπως οι χιλιάδες αναγνώστες του neolaia.gr, είναι βέβαιο ότι παρατηρώντας γύρω τους την εικόνα ισοπέδωσης και απαξίωσης της δημόσιας ζωής στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, γίνονται καχύποπτοι. Αμφιβάλουν εάν πρέπει να ψηφίσουν και ποιον. Αναρωτιούνται για την πραγματική αξία, αλλά και την ουσιαστική συμβολή που μπορεί να έχει η ψήφος τους στη βελτίωση της προσωπικής τους ζωής. Αμφισβητούν την ικανότητα των πολιτικών να αντιμετωπίσουν τα σημερινά κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Αυτό το αναγνωρίζουν πλέον οι πολίτες. Καταρχάς, η Ολυμπιακή Ελλάδα του 2004 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα της μεταολυμπιακής κατάθλιψης και της κρίσης του 2009. Σήμερα, η σύγκριση Καραμανλή – Παπανδρέου και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ευνοεί πλέον συντριπτικά το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του. Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει με την ανικανότητα, τα πενιχρά αποτελέσματα, τους θεατρινισμούς και τον εμπαιγμό που τους επιφύλαξε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή. Λένε επιτέλους τέλος. Αναζητάνε την αλλαγή που θα οδηγήσει σε έξοδο από την παρακμή και εθνική ανάταση, οικονομική, θεσμική, ηθική. Η αλλαγή αυτή έχει προσωποποιηθεί αυτή τη στιγμή στο πρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ρεύμα προσδοκίας υπέρ της Δημοκρατικής Παράταξης. Γι’ αυτό η αυτοδυναμία που θα πετύχουμε στις 4 Οκτωβρίου δεν θα είναι απλά άνετη, αλλά και ισχυρή.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα “βίσματα”; Πως θα δοθεί επιτέλους ένα τέλος;

Θα ξηλώσουμε τις πρίζες.

Πιστεύεται ότι το ΠΑΣΟΚ, θα έχει μια πιο φιλολαϊκή πολιτική από την ΝΔ, αντάξια του Α. Παπανδρέου, και πόσο αυτό θα επηρεαστεί από την Ε.Ε.?

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά που έχουμε από τη ΝΔ διαχρονικά. Υπενθυμίζω ότι ακόμα και τη δεκαετία του 90, κατά την οποία έγινε δημοσιονομική εξυγίανση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παραφιλολογία περί του κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ, οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος αυξήθηκαν 7 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας από το 20% στο 27%.

Σήμερα στο σχέδιο 100 ημερών για την τόνωση της οικονομίας έχουμε δεσμευτεί για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Κι αυτά αποτελούν τμήμα μόνο του πρώτου από τα πέντε νομοσχέδια που θα καταθέσουμε το πρώτο διάστημα με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας.

Ποια είναι τα κίνητρα που σας οδήγησαν ώστε να αλλάξετε εκλογική περιφέρεια. Ήταν κίνηση πολιτικής “τακτικής” ή πλέον δεν υπάρχουν δεσμοί με την Ημαθία? Τι απαντάτε σε όλους τους Ημαθιώτες υποστηρικτές σας για την αλλαγή αυτή; Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να καλύψει το κενό που αφήσατε στην Ημαθία;

Με την Ημαθία διατηρώ άρρηκτους προσωπικούς, οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς. Δεσμούς ζωής. Από εκεί και πέρα τόσο οι πολιτικοί όσο και η πολιτική πρέπει να ανανεώνονται. Να αναζητάνε νέους δρόμους, να θέτουν προκλήσεις στον εαυτό τους, να δίνουν τα φώτα και τη γνώση τους για την αντιμετώπιση νέων προβλημάτων, και φυσικά να επιτρέπουν να ανθίσουν νέες ιδέες και πρόσωπα σπάζοντας τις επετηρίδες που δημιουργούνται έπειτα από δεκαετίες παραμονής σε έναν τόπο.

Ποια είναι τα σχέδια σας σχετικά με την μονοπωλιακή παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα και αν είστε θετικός στην συμμετοχή και άλλων ΔΕΚΟ ή ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας;

Η παραγωγή ενέργειας έχει ανοίξει ήδη. Νέοι παίκτες έχουν μπει στο παιχνίδι και θα μπουν και περισσότεροι στο μέλλον. Το ζήτημα εδώ δεν είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως υπονοεί το ερώτημά σας, αλλά ο σύγχρονος ενεργειακός σχεδιασμός. Αυτό σημαίνει:

– Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο,
– Ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και των ΑΠΕ,
– Αύξηση της αποδοτικότητας των ενεργειακών δικτύων,
– Εξοικονόμηση ενέργειας
– Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων,
– Εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας,
– Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Μιλάμε για ένα τεράστιο project, τολμώ να πω τη ναυαρχίδα της πράσινης οικονομίας που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους.

H γενιά μας έχει χαρακτηριστεί ως η “Γενιά των 700 ευρώ”; Γιατί να σας ψηφίσουμε; Τι θα αλλάξει;

Δυστυχώς, τα παλαιά δεδομένα της εργασιακής ανασφάλειας επέστρεψαν δριμύτερα και σήμερα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ: επαναλαμβανόμενη εργασία χαμηλής ειδίκευσης, εκτεταμένο ωράριο με συστηματική υπερωριακή εργασία, χαμηλή αμοιβή και δεύτερη απασχόληση. Η γενιά του βασικού μισθού δουλεύει πολλές ώρες, αμείβεται πενιχρά και δυσκολεύεται να τα «βγάλει πέρα». Ως αποτέλεσμα η παραοικονομία, η απόκρυψη εισοδημάτων, η εισφοροδιαφυγή σε συνδυασμό με την οικογενειακή εξάρτηση, αποτελούν ευρέως διαδεδομένες πρακτικές αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, και έρχονται να συμπληρώσουν το κοινωνικό τοπίο της διαρκώς αυξανόμενης αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Απαιτείται ένα new deal για τη νέα γενιά. Η πράσινη οικονομία είναι μέρος της νέας αυτής συμφωνίας υπό την έννοια ότι εκεί θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τόσο για τους εξειδικευμένους εργάτες γνώσης όσο και τα τεχνικά επαγγέλματα.
Από εκεί και πέρα για να σταματήσει η εκμετάλλευση τόσο στο δημόσιο όσο και την ιδιωτική αγορά εργασίας θα πράξουμε τα εξής:
Πρώτα απ’ όλα σταματάμε την προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που προβλέπουν την αναπλήρωση στο μέγιστο βαθμό του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ενισχύουμε άμεσα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ώστε το οκτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται.
Δίνουμε επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού.

Αναθεωρούμε ριζικά το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.

Θέτουμε ειδικές ρήτρες ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Όχι σε κερδοσκοπικές καταθέσεις.

Επανασυνδέουμε τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Δίνουμε κίνητρα πρόσληψης νέων με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια.

Καταργούμε τους κομματικούς εκβιασμούς των STAGE και των άλλων τοποθετήσεων στο δημόσιο.

Προωθούμε προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας στη βάση πραγματικών αναγκών, διαφάνειας και κοινωνικών κριτηρίων.

Η σχέση σας με το διαδίκτυο; Ποια blogs σας αρέσουν;

Είναι πλέον σχέση εξάρτησης. Το διαδίκτυο είναι καθημερινό εργαλείο δουλειάς για έναν πολιτικό και εδώ και χρόνια το έχω εντάξει στην καθημερινή λειτουργία του γραφείου μου. Πέρα από την ιστοσελίδα η οποία ανανεώνεται καθημερινά, διαθέτω επίσης σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο facebook, το twitter και το Youtube, όπου εγώ και το επιτελείο μου επικοινωνούμε καθημερινά με τους 3500 φίλους που παρακολουθούν τη δραστηριότητά μου. Στο internet, με εξαίρεση αυτές τις μέρες που δίνω την προεκλογική μάχη στις γειτονιές της Β Αθήνας και δεν έχω χρόνο, μπαίνω καθημερινά και διαβάζω ειδήσεις Ελλάδας και εξωτερικού καθώς και άρθρα γνώμης έγκυρων πολιτικών και οικονομικών αναλυτών. Προσπαθώ να πιάσω τον εθνικό και διεθνή παλμό. Σε ό,τι αφορά τώρα τα blogs διαισθάνομαι ότι κάπου έχει επέλθει ένας κορεσμός. Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρει πάντα να διαβάζω καινοτόμα και πρωτοπόρα portals που απευθύνονται σε ειδικό κοινό όπως το neolaia gr. Καθώς και ποιοτικά blogs γνώμης, όπως το real time economics της Wall Street Journal, το marginal revolution, το Nylon.gr, το blog της γενιάς των 700 ευρώ – G700, και το Vlemma του Νίκου Ξυδάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;